Vector Tiles BRT en BGT

Navigatie: kantel de kaart door de rechtermuisknop in te houden.


Scroll hier naar beneden voor meer.

Vector tiles

De kaart bestaat uit zogenaamde vector tegels in plaats van raster tegels. De kaart verschijnt sneller op het scherm en je kunt makkelijk de stijl aanpassen. De kaart wordt namelijk in jouw browser getekend.

De data wordt 1 keer opgehaald, maar je kunt oneindig veel stijlen toepassen.

voor een andere stijl.

Nederlandse data: makkelijker

Om het stijlen en laden van de kaart nog makkelijker en sneller te maken is de data op een eenvoudigere manier georganiseerd.

Beschikbare lagen:

  • Admin: administratieve grenzen
  • Urban: bebouwde gebieden, bebouwing
  • Terrain: hoge begroeiïng, lage begroeiïng, onbegroeid
  • Infrastructure: wegen, spoorwegen veerverbindingen
  • Water: waterwegen en wateroppervlakten
  • Labels: plaatsnamen, straatnamen, wegnummers, huisnummers

In plaats van de termen uit de informatiemodellen voor de BGT en BRT zijn de eigenschappen van de data omgezet naar begrijpelijke, Engelse termen. Zo blijft het eenvoudig en begrijpbaar voor iedereen.

Met slechts enkele thema's maak je nu snel en eenvoudig een eigen kaart van heel Nederland op elk zoomniveau! Probeer maar uit:

Labels aan/uit?

Elke laag is apart aan en uit te zetten. Bijvoorbeeld de labels.

om alle labels aan en uit te zetten.

Omdat deze kaart getekend wordt met WebGL is het mogelijk om de labels mee te laten draaien en kantelen met de kaart. Probeer maar eens. Door de rechtermuisknop in te houden, kun je de kaart kantelen en draaien.

Brondata

De kaart bestaat uit data uit de BGT en BRT. Op elk zoomniveau staat vast welke data je ziet. Zo begint de BGT pas bij zoomniveau 16 en zie je de TOP1000NL op zoomniveau 0 tot 6.

Bekijk het hier:

Overzicht datasets en zoomniveaus:

Dataset Zoomniveau
TOP1000NL 0 - 5
TOP500NL 6 - 7
TOP2500NL 8 - 9
TOP100NL 10 - 11
TOP50NL 12 - 13
TOP10NL 14 - 15
BGT 16 - 19

Koppeling naar originele data

Beweeg je muis over de kaart om het originele ID te zien:


Vector tiles bevatten naast de geometrie ook de eigenschappen (attributen) van de kaartobjecten. Hiermee kun je deze stijlen, filteren en er interactie aan toevoegen. Om de vector tiles snel te houden, is een selectie van de objecteigenschappen gemaakt, bedoeld om makkelijk te stijlen. Om de relatie met de originele data te houden, is ook het originele ID van de objecten meegegeven.

Zelf aan de slag

In onze Github repository vind je meer informatie over hoe je zelf met de vector tiles aan de slag kunt gaan: https://github.com/PDOK/vectortiles-bgt-brt.